Starten met Koolhydraatarm/ beperkt eten

Starten met Koolhydraatarm/ beperkt eten

Je eetpatroon omgooien is niet altijd even makkelijk. Met koolhydraatarm/beperkt eten is het eigenlijk net zo als met vegetarisch eten , je doet het levenslang. Zie je het als een dieet en ga je na je “doel” bereikt te hebben weer terug naar (veel) meer koolhydraten eten zul je ongetwijfeld weer aankomen en misschien wel meer dan dat je kwijt bent geraakt.

Even wat tips om het starten met koolhydraatarm/beperkt eten gemakkelijker te maken:

Eet geen producten die gemaakt zijn met “meel/ bloem” van granen. Dus geen pasta, brood, enz ook geen rijst (rijstwafels, rijstemeel) onder granen wordt verstaan tarwe, rogge, spelt, mais, boekweit enz.. Eet ook geen aardappelen in welke vorm dan ook van puree tot patat laat alles staan.

Eet geen suiker. Niet alleen kristalsuiker maar alle producten waar suiker in is toegevoegd en van nature zoals fruit en melk. Alle ingrediënten waarvan de naam eindigt op “ose” is een vorm van suiker (fructose, dextrose, maltose enz.)

Verwijder verleidingen zoveel mogelijk uit je huis, dus de chocopasta, jam, brood, aardappelen.

Dat is moeilijk als je huisgenoten niet met je meedoen en zal (in het begin) meer wilskracht van je vergen. Maar als je eenmaal goed op weg bent zul je ook niet meer terug willen…..

Probeer bij iedere maaltijd eiwitten en vetten te eten, dus ontbijt met bijv. gebakken eieren en spek of een kommetje (Turkse/Griekse) yoghurt met wat aardbeien. Voor de lunch een salade met een eitje, tonijn of kipfilet en een dressing met mayonaise of olie. De vetten geven je sneller een vol gevoel en eiwitten verteren langzaam zodat je langer geen honger zult hebben en geen behoefte aan tussendoortjes.

Ga niet de hele dag lopen eten, zet geen bakje met komkommer, snoeptomaatjes of blokjes kaas neer, je gaat dan misschien eten uit gewoonte of verveling ipv honger. Een tussendoortje mag wel maar beperk het tot een minimum.

Probeer “clean” te eten, zoveel mogelijk echte producten zonder verpakkingen en E-nummers.

Drink voldoende over de dag, neem water, koffie en thee. Probeer prik te laten staan (ook light/ zero). Drink je melk in de koffie ,doe er dan plantaardige melk in of bijv. een beetje slagroom.

Eet je koolhydraatarm blijf dan tussen de 20 en 30 koolhydraten per dag en zorg dat van die koolhydraten er 14 tot 20 uit groenten komen. Met groene bladgroenten (zoals sla in alle soorten, spinazie en andijvie) zit je eigenlijk altijd goed. Neem zoveel mogelijk groenten die boven de grond groeien maar geen bonen behalve sperziebonen, tuinboontjes en peultjes, . Pas dus op met groenten die onder de grond groeien zoals bietjes,wortel en pastinaak laat die in het begin weg. Als je op gewicht bent of koolhydraatbeperkt gaat eten kun je ze weer af en toe nemen. Hetzelfde geldt voor fruit, ben je op gewicht kun je best wel af en toe een appeltje of sinaasappel nemen. Op de Nevo site kun je bekijken hoeveel koolhydraten er in een product zitten. 5Kh per 100 gram is een mooie grens voor groenten ,dan kun je genoeg eten zonder honger te krijgen tussen de maaltijden in.

Vaak wordt gezegd dat de 5kh per 100 gram voor ALLE producten geldt, dat is niet zo de regel gaat niet op voor kruiden en andere smaakmakers zoals zaden.

De regel geldt ook niet voor bijv. melk ,melk zit qua koolhydraten onder de 5kh maar omdat je er vaak meer dan 100 ml van neemt blijft er te weinig ruimte over voor groenten die je wel nodig hebt, daarom vervang melk voor een plantaardige variant. Van kruiden gebruik je zo weinig dat de koolhydraten te verwaarlozen zijn, er is niemand die 100 gram peper (62kh) op zijn biefstuk gooit maar een biefstuk zonder peper is ook weer zo wat……

Wil je wel wat fruit beperkt je dan tot wat in het Engels berries zijn , dus aardbeien ,frambozen , bosbessen enz. neem niet te veel en tel het mee in je dagtotaal .

Zoetstoffen beperk ze tot een minimum. Probeer zeker de eerste weken geen suiker-vervangers te gebruiken je zult merken dat je smaak veranderd en je “zoet” niet meer nodig hebt. Zoetstoffen houden je tong voor de gek en je hersens willen “meer” omdat ze geen koolhydraten/suiker krijgen maar wel willen. Grote kans dus dat je gaat overeten. Maak gebak en andere baksels dus als uitzondering als er echt iets te vieren is en niet “omdat het kan” (in de veel gebruikte amandelmeel zitten meer calorieën dan in gewone chips)

Wanneer je met koolhydraatarm eten begint kun je wat ongemakken ervaren zoals hoofdpijn, misselijkheid, geen eetlust en obstipatie dit noemen ze Keto-flu. Je lichaam past zich aan aan je nieuwe manier van eten, het was gewend om koolhydraten te verbranden wat voor je lijf lekker makkelijk is, tevens zijn het afkickverschijnselen van de suiker die het niet meer krijgt. Na een paar dagen is dat over, zorg dat je voldoende drinkt (ook bijv. bouillon ) en zorg dat je voldoende groenten eet voor de vezels.

Het bovenstaande is misschien een heel verhaal maar na een paar weken weet je niet beter meer en voel je je zoveel beter zowel lichamelijk als geestelijk.

P.S. als iemand je iets te eten aanbied waarvan je weet dat het niet bij je nieuwe manier van eten past , draai je je hoofd een paar keer van links naar rechts en zegt dan: NEE, dank je wel…..

Voor persoonlijk advies kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen via onze contact pagina.

Deel dit: